Over Spot de gifwolk

stoot regelmatig illegaal giftige stoffen uit die schadelijk zijn voor mens en milieu. De meest vervuilende onderdelen zijn de twee kooksfabrieken. Deze zijn stokoud en lekken aan alle kanten. Ze produceren regelmatig '
, waarbij zwarte wolken vrijkomen die kankerverwekkende
bevatten. Dit is bij wet verboden. In de omgeving van Tata Steel komt veel meer longkanker voor dan in de rest van Nederland.

Lang niet alle incidenten worden door Tata Steel gemeld bij

terwijl ze daar wel toe verplicht zijn. En bij de omgevingsdienst is onvoldoende capaciteit om alle incidenten te kunnen registreren en opvolgen. Bovendien lijkt Tata Steel zich niets aan te trekken van de dwangsommen die ze ontvangt als er rauwe kooks is vastgesteld door de omgevingsdienst. Tata Steel betaalt dan de
van 100.000 euro gewoon, en blijft schadelijke stoffen uitstoten. Ze hebben nu drie dwangsommen gehad. Maar bij vijftien dwangsommen is de maat vol en moet worden overgegaan tot het intrekken van de vergunning. Dan moet de kooksfabriek dicht. 

Naast de kooksfabrieken stoten ook andere fabrieksonderdelen van Tata Steel geregeld gifwolken uit die gemeld moeten worden bij de omgevingsdienst.

Omwonenden, georganiseerd in de stichting

, hebben camera's opgehangen die de kooksfabrieken en andere onderdelen van Tata Steel in de gaten houden. Zij doen melding bij de omgevingsdienst wanneer ze iets verdachts zien. Maar ze kunnen niet dag in dag uit naar de beelden kijken. De omgevingsdienst heeft ondertussen zelf ook een camera gericht op 1 van de kooksfabrieken maar nog niet op de andere fabrieken. En het is de vraag of medewerkers de hele dag de beelden gaan bekijken. Door met z’n allen mee te kijken op de webcams kunnen we samen een dossier aanleggen met Tata-data. Hoe meer overtredingen we melden, hoe sneller de kooksfabrieken moeten sluiten. Help mee om de meest ziekmakende onderdelen van Tata Steel te sluiten! 

Door de live-stream collectief te bekijken, houden we samen een oogje in het zeil. Alleen als groep kunnen we doorlopend zien wat er gaande is bij Tata Steel. Wanneer je brand, of een zwarte, gele, oranje of bruine wolk opmerkt, kun je deze melden. Zo help je ervoor te zorgen dat Tata Steel niet langer boven de wet staat. 

Wij bieden jullie meldingen gebundeld aan aan de Omgevingsdienst. Dit leidt tot meer dwangsommen, en uiteindelijk het intrekken van de

dan moet de kooksfabriek sluiten. Doe je mee? Spot de gifwolk!

In de media

Één Vandaag